Ygawolde Zathe

De “Ygawolde Zathe”: een Fryske Pleats (boerderij) in Elahuizen, waar 25 jaar geleden de tijd is stil blijven staan. De sfeer is zeer ontspannen in een nostalgische boerenomgeving.

Dit is een originele Fryske Pleats (boerderij), in de schuur kan een barbecue of koud/warm buffet bestaande uit regionale grondstoffen geserveerd worden. In een unieke omgeving zitten de gasten aan houten tafels en banken en er is alle gelegenheid om wat rond te lopen en nader kennis te maken met de boer en zijn bedrijf.

Paard en WagenU kunt hier ook met paard en wagen (echte “Belgen”) een rondrit maken door het natuurgebied dat langs het meer “de Fluessen” ligt. Ook arrangementen behoren tot de mogelijkheden. denkt u bijvoorbeeld aan een rondrit met spel of demonstratie van oude werktuigen.

Kaasmakerij De Nylander

In het waardevol cultuurlandschap van Zuidwest Friesland aan de elfstedenroute tussen de watersportstad Hindeloopen en de cultuurstad Workum ligt kaasmakerij De Nylander. Kaasmakerij De Nylander maakt deel uit van het melkveehouderijbedrijf van Henk en Matti Hogendoorn, waar op ambachtelijke wijze boerenkaas wordt gemaakt.

Kaasmakerij De Nylander maakt op de traditionele wijze verschillende soorten kaas. Van jong tot oud en van Friese kruidnagelkaas tot Koreander- of zelfs Peperkaas. De Nylander kan als specialiteit de mosterdknoflookkaas naar eigen recept erg aanraden. Een prachtige locatie voor onze boerendiners en arrangementen.

Spinnenkopmolen De Vlijt in Koudum

Deze spinnenkop op stelling is een uniek type molen. Er staan er maar 3 van in Nederland, namelijk in Koudum, Joure en Wedderveen. In 1775 stond hier al een dergelijke molen.

Dit blijkt uit een advertentie in de Leeuwarder Courant, waarin een molenaarsknecht werd gevraagd. In 1932 is de molen uitgerust met een stoommachine en in 1938 is hij gesloopt. Bij Oppenhuizen stond een spinnenkopmolen die vermoedelijk is gebouwd in de 18 de eeuw. Deze had als taak het drooghouden van polder Oppenhuizen en is tot 1947 in bedrijf geweest. Rond 1986 is de molen verplaatst naar Koudum en is daar op een onderstuk gezet. De molen die nu De Vlijt heet is ingericht als korenmolen. Een mooie locatie om een besloten diner te organiseren.

In de molen is alle comfort aanwezig, als u deze molen wilt huren is de molenaar aanwezig die u alle details over de molen verteld en laat zien. Rondom de molen is voldoende ruimte aanwezig om een tent te plaatsen voor grotere groepen. In de molen is ruimte voor maximaal 20 personen.

De Klink

De Klink is een groot gemeenschapscentrum in Koudum waar men grote festiviteiten kan organiseren.

De Klink beschikt over een gezellige bar en een grote theaterzaal. Daarnaast is De Klink gelegen aan de voetbalvelden. Dus een ideale locatie voor grote groepen die verschillende activiteiten willen gaan doen. Jaarlijks wordt op dit veld ook het Dobbefestival georganiseerd.

De Robotboerderij

In de landerijen van Koudum bevindt zich een grote, zeer moderne boerderij.

De koeien worden er door middel van een melkrobot gemolken en het voeren en uitmesten gebeurt met de allernieuwste technieken. Een prachtige boerderij voor een zeer interessante rondleiding. Ook is deze boerderij zeer geschikt voor een boerenarrangement.